Kawa z kawiarki jak we włoskiej kawiarni - 1 2024

Kawa z kawiarki jak we włoskiej kawiarni

Espresso jest napojem, bez którego żaden Włoch nie wyobraża sobie poranka. W latach 30. ubiegłego wieku Alfonso Bialetti wynalazł kawiarkę, dzięki której każdy może cieszyć się pyszną, aromatyczną i intensywną kawą w domu. Jak zrobić pyszne espresso w kawiarce? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Jaką kawę wybrać do przygotowania espresso?

Najlepiej, gdy kawa jest świeżo palona, nie później niż pół roku wstecz. Stopień wypalenia zależy od osobistych preferencji, jednak najlepiej sprawdzają się kawy średnio i mocno palone. Jeżeli chcemy się cieszyć wspaniałym smakiem i aromatem, to dodatkowo warto wybrać kawę ziarnistą i zmielić ją przed parzeniem. Jeżeli chodzi o gatunek kawy, tu znowu wszystko zależy od preferencji. Można wybrać czystą arabikę, na przykład Coto Brus White Honey, wówczas uzyskamy aromatyczną kawę o delikatnym smaku. Jeżeli zdecydujemy się na kawę z domieszką robusty, smak kawy będzie bardziej wyrazisty, intensywny i bardziej gorzki. Robusta zawiera większą ilość kofeiny, dlatego warto zdecydować się na taką kawę o poranku.

Kawiarka do espresso

Kawiarka jest świetną alternatywą dla ekspresu ciśnieniowego – jest niedroga, zajmuje mało miejsca, a kawa, jaką można w niej zaparzyć nie różni się bardzo od tych, podawanych w kawiarniach. To niepozorne urządzenie wymyślił w latach 30. XX Alfonso Bialetti. Zasada jej działania jest niezwykle prosta. Do dolnego zbiorniczka nalewa się wodę, do sita wsypuje się pomieloną kawę. Następnie naczynie należy umieścić na kuchence. Pod wpływem temperatury wytwarza się ciśnienie wypychające wodę do górnego zbiorniczka, zaparzając wspaniały napar. Jak używać kawiarki, aby uzyskać idealną kawę w smaku i aromacie?

Jak przygotować idealne espresso w kawiarce?

  • Do dolnego zbiorniczka wlej gorącą wodę (dzięki czemu proces parzenia nie będzie zbyt długi i kawa nie będzie zbyt gorzka), poniżej zaworu bezpieczeństwa. Im mniej wody, tym napar będzie bardziej aromatyczny, intensywny i gęstszy.
  • Zmiel ziarna kawy. Idealnie sprawdzi się w tym celu młynek żarnowy taki jak MOTT COFFEE small, ponieważ można w nim dobrać wielkość zmielenia – do kawiarki powinna być to mniej więcej grubość zbliżona do soli kuchennej.
  • Nasyp zmieloną kawę do sitka, nie ubijaj. Jej ilość nie powinna wychodzić powyżej ścianek sitka.
  • Zakręć kawiarkę i ustaw na palnik. Wieczko kawiarki pozostaw otwarte.
  • Gdy kawa zacznie napływać, zamknij naczynie i odczekaj od pół do dwóch minut. Warto modyfikować czas parzenia kawy i dobrać taki, po którym kawa będzie najlepiej smakować. Może się on różnić też w zależności od wybranych ziaren kawy.
  • Po zakończeniu parzenia od razu ściągnij kawiarkę z ognia i przelej kawę do filiżanki.

Teraz możesz delektować się pyszną kawą.

Czyszczenie kawiarki

Abyś mógł za każdym razem cieszyć się pyszną kawą, niezwykle ważne jest odpowiedni czyszczenie kawiarki. Podczas parzenia osadzają się w niej olejki eteryczne z kawy i inne osady, które po czasie jełczeją i psują smak naparu. Świetnym sposobem na czyszczenie kawiarki jest użycie kwasku cytrynowego lub octu. Wystarczy gąbką nasączona roztworem z wody i octu lub kwasku umyć dokładnie kawiarkę. Ważne jest, aby po umyciu, dokładnie ją przepłukać.