Jaka kawa do biura będzie najlepsza? - 1 2024

Jaka kawa do biura będzie najlepsza?

Standardem jest już to, że dzień zaczyna się od kubka dobrej kawy. Każda przerwa też najczęściej w biurze skupia ludzi wokół ekspresu. Nie ma się co dziwić, wszak aromatyczny napój nie tylko pobudza do działania, ale również sprawia przyjemność oraz w pewien sposób otwiera na rozmowę. A to integruje zespół oraz wyzwala kreatywność. Oczywiście teraz najchętniej sięgamy po doskonałej jakości kawy ziarniste przygotowywane w ekspresach i potrafimy docenić smak, aromat i moc.

Doskonałej jakości kawa ziarnista

Nie jest więc wszystko jedno, jaka kawa do biura pojawi się w pokoju socjalnym czy też w przestrzeni dla klientów lub kontrahentów. Od jej jakości wiele zależy i niewątpliwie wszyscy docenią smak oraz pobudzające właściwości kultowego napoju. Filiżanka czy kubek ulubionego gatunku może wpłynąć na cały dzień, a na pewno efektywność wykonywanych zadań.

Najczęściej więc pojawia się w biurach kawa ziarnista, która jest świeżo mielona w nowoczesnych ekspresach. To też baza do przygotowywania różnych wariantów napoju. Nikogo już nie dziwi różnorodność kaw mlecznych oraz ich czasem niezwykły warstwowy wygląd. Okazuje się, że da się w dobrym sprzęcie przygotować kawy mleczne takie, jakie zamawia się w najlepszych kawiarniach.

Gatunki idealne do kaw mlecznych

Wybierając kawę, oczywiście musimy zwrócić uwagę na jej jakość, smak czy moc. Niezmiennie na rynku królują marki, które stały się synonimem doskonale rozpoczętego dnia. Tak można się pobudzać rano, w czasie przerwy lub też po prostu sprawiać sobie przyjemność. Oczywiście doskonała kawa ziarnista to inwestycja, ale zwraca się ona bardzo szybko.

Warto oczywiście wybierać odpowiednie gatunki do konkretnych ekspresów oraz metod przygotowywania napoju, a jest ich coraz więcej. Poza tym oczywiście do gry wchodzą również indywidualne preferencje smakowe i przyzwyczajenia.

Niektórzy miłośnicy aromatycznej kawy szczególną uwagę zwracają na moc ziaren. A inni chętniej będą sięgać po kompozycje zbalansowane czy nawet delikatne. I już ten bardzo duży rozdźwięk sprawia, że wybór odpowiedniej opcji dla kilkunastu czy kilkudziesięciu osób może być karkołomnym zadanie. Do biura kawa powinna być dość uniwersalna, by stanowić bazę do różnych propozycji – mocniejszych i słabszych, tych z mlekiem i bez.

Dlatego właśnie kluczowym aspektem jest odmiana, pochodzenie i skład ziaren. Warto także zwracać uwagę na ich świeżość i stopień wypalenia. Taka selekcja pozwala szybko stwierdzić, jaka kawa będzie w danym miejscu i dla bardzo różnych użytkowników po prostu najlepszym wyborem. Prostej odpowiedzi w tym wypadku nie ma.

Na co zwrócić uwagę wybierając kawę?

Przy wyborze kawy powinniśmy zwrócić uwagę na jej świeżość. To nie jest termin synonimiczny z datą przydatności do spożycia, a raczej czas, jaki minął od wypalenia. Dobre palarnie zamieszczają takie informacje na opakowaniach. Najlepsze będą ziarna pomiędzy drugim tygodniem a trzecim miesiącem od wypalenia. Poza tym kawy renomowanych producentów posiadają również informację o miejscu pochodzenia ziaren. Jest to bardzo istotna kwestia, która wpływa na smak i jakość napoju.

Warto także zwrócić uwagę, że częściej skupiamy się tu na krajach czy krainach geograficznych niż na całych kontynentach. Dobry smak kawy jest zależny również od odmiany rośliny. Najbardziej znany jest podział na arabikę i robustę. W tym pierwszym przypadku będziemy mieć do czynienia z naparem o mniejszej ilości kofeiny, ale mocniejszym smaku (karmelowym lub waniliowym z wyrazistymi nutami kwiatowo-owocowymi) oraz aromacie. Mniej popularna natomiast jest robusta.

W praktyce jest również rzadziej uprawiana. Ma zdecydowanie więcej kofeiny, jest intensywna w smaku i miłośnicy doceniają jej gęstą konsystencję, nuty tytoniu, z wyczuwalnymi nutami czekolady ciemnej, orzechów i suszonych owoców. Poza tym oczywiście na finalny efekt wpływa też rodzaj wypału. Ziarna jaśniejsze będą świetne do metod przelewowych, a te ciemniejsze do przygotowania espresso.

Doskonała kawa ziarnista do różnych ekspresów

Z pewnością wybór doskonałej jakości ziaren do biura jest związany z tym, że obecnie kultura picia kawy uległa pewnej ewolucji. Bardzo uważnie wybieramy markowe propozycje, chętnie sięgamy po lokalne palarnie czy też ziarna sprowadzane z niewielkich plantacji. I to one częściej królują w domach oraz biurach niż opakowania mielonej kawy. Przekonaliśmy się o tym, jak ważna jest jakość.

Klienci wybierają ziarna też dlatego, że jest po prostu łatwiej. Obecnie na rynku znaleźć można różnorodne ekspresy, więc najlepsza kawa jest na wyciągnięcie ręki. Automatyczne maszyny szybko przygotują konkretny napój, a wbudowane młynki i pojemniki na ziarna kawy znacznie ułatwiają obsługę urządzenia. Z drugiej strony ziarna to również gwarancja świeżości.

Wybierając zmieloną kawę, trzeba się liczyć z tym, że z czasem będzie ona tracić swój wyjątkowy aromat. Specjaliści podkreślają nawet, że zaczyna się on ulatniać w 20 minut od zmielenia. Dlatego właśnie warto, jeśli mamy taką możliwość, wybierać ziarna mieszanki arabiki. To gwarancja przyjemności i satysfakcji, które na pewno przełożą się na jakość pracy.